Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z jídelníčků

 

Rýžová polévka s játrovými nočky          
280 g rýže natural   Na másle osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu,
200 g zelenina   zalijeme 1,8 litrem vody, osolíme, vsypeme propláchnutou
160 g vepřová játra   rýži a uvaříme.         
2 ks vejce     Játrové nočky: jemně umeleme játra a česnek, přidáme
80 g strouhanka   vejce, strouhanku a škrob s kořením. Těsto protlačujeme
20 g škrob   přes síto s většími otvory do vařící polévky. Tak zůstanou
40 g máslo   knedlíčky nebo nočky pevné a nerozpadnou se.j  
česnek, majoránka   Podle chuti dosolíme a přidáme pažitku.    
pažitka, sůl              

 

Polévka sýrová se strouháním            
100 g mouka hrubá   Do osolené vody dáme vařit brambory nakrájené na kostičky
1 ks vejce     společně s kmínem.  Z mouky a vajíčka vypracujeme těsto,
200 g cihla   které nastrouháme a necháme chvilku proschnout a dáme
200 g tavený sýr   vařit do polévky. Tvrdý sýr nastrouháme, tavený sýr 
25 g máslo   rozmícháme ve vodě a rozpustíme v polévce. Přidáme máslo
570 g brambory   a dochutíme vegetou.      
10 g vegeta bezglut.              
kmín, sůl                

 

Králičí ragů po selsku            
100 g králičí maso bez kosti Králičí maso rozdělíme na porce a osolíme. Olej zahřejeme.
100 g olej     vložíme do něj maso a orestujeme. Žampiony podusíme
40 g slanina   na slanině. Do pekáče dáváme porce králíka posypané
40 g mouka hladká   směsí žampiónů a slaniny. Maso zalijeme vývarem a dusíme
50 g žampiony steril. do měkka. Asi 15 minut před dokončením zalijeme jogurtem
170 g jogurt bílý   rozmíchaným s moukou.      
sůl     Příloha: vařené brambory.      

 

Krkonošská cibulačka            
200 kuřecí prsní řízek Omyté maso zalijeme vodou, osolíme a vaříme skoro
100 g mrkev   do měkka. Přidáme na kostičky nakrájené brambory,
100 g celer   kořenovou zeleninu a na jemno nasekanou cibuli. Na konec
80 g žampiony steril. přidáme posekané žampiony a prolisovaný česnek. Maso
150 g cibule   nakrájíme a přidáme do polévky. Nakonec nasypeme
30 g česnek   nasekanou zelenou petrželku.      
600 g brambory              
kmín                
zelená petrželka              
2,5 l voda                
sůl                

 

Čočkové biftečky s květákem            
200 g čočka   Den předem namočenou čočku uvaříme s bobkovým do 
900 g květák   poloměkka, scedíme. Očištěný květák uvaříme do poloměkka,
5 ks vejce     vyjmeme a po zchladnutí posekáme na malé kousky. 
80 g mouka hladká   Smícháme uvařenou čočku, květák, na drobno nakrájenou
80 g mouka celozrnná cibuli, přidáme vejce, mouku, dochutíme kořením, česnekem
60 g cibule   utřeným se solí a vše zlehka promícháme. Z připravené hmoty
35 g česnek   tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách do zlatova
300 tuk na smažení   nebo biftečky na horní straně potřeme olejem a opékáme na 
2 ks bobkový list   vymazaném plechu v troubě.      
muškátový oříšek   Příloha: bramborová kaše, zeleninový salát  
sůl                

 

Špagetová hnízda s boloňskou směsí a sýrem        
560 g špagety   Špagety uvaříme podle návodu, hrách propláchneme,
200 g hrách žlutý   namočíme den předem, vodu slijeme, dáme novou a uvaříme
20 g česnek   do měkka. Scedíme a jemně umeleme. Přidáme prolisovaný
200 g boloňská omáčka česnek, boloňskou omáčku a promícháme. Nudličky cibule
200 g cibule   a papriky krátce osmažíme na oleji a vložíme do omáčky.
150 g paprika více barev Podle chuti osolíme.      
100 g olej     Při podávání upravíme špagety do tvaru hnízda, do středu
100 g cihla   nalijeme boloňskou směs a posypeme strouhaným sýrem.
sůl     Zdobíme zelenou petrželkou.      

 

Těstoviny s tuňákem            
950 g těstoviny barevné Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promícháme
nebo šneci   s 10 g oleje. Přidáme pórek nakrájený na kolečka a osmahnutý
50 g olej     na zbylém oleji, italské koření a promícháme. Těstoviny
100 g pórek   klademe na talíř, do středu dáme ohřátého tuňáka, posypeme
200 g cihla eidam   nastrouhaným sýrem a přelijeme dresinkem ze zakysané
700 g tuňák   smetany.          
250 g zakysaná smetana            
koření italské              
cukr moučka              
sůl, citronová šťáva              

 

Arančina čočka              
800 g čočka   Čočku na pár hodin namočíme do studené vody, slijeme
800 g šunkový párek   a znovu zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Cibuli 
600 g steril. lečo   nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme na špalíčky nakrájené
300 g rajský protlak   párky, vmícháme rajský protlak a lečo, mírně zahustíme
100 g olej     a podusíme. Přidáme čočku, osolíme, přidáme majoránku,
100 g cibule   promícháme a provaříme.      
sůl, mouka hladká   Podáváme s chlebem a zeleninovým salátem.  
majoránka              

  

Moravské halušky s jablky a skořicí          
900 g halušky Vitana Sypkou směs halušek promícháme s mlékem a uvaříme
900 g mléko    podle návodu. Propláchneme studenou vodou, promastíme
60 g rostlinný olej   rostlinným olejem. Kostičky jablek ochutíme cukrem
1100 g steril. jablka kostičky a skořicí mletou a zlehka promícháme s haluškami.  
750 g tvaroh na strouhání Při podávání sypeme strouhaným tvarohem, mletým
220 g cukr moučka   cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.  
300 g máslo              
skořice mletá              

 

Těstoviny zapečené s květákem a sýrem          
550 g těstoviny   Zvlášť uvaříme květák a těstoviny. Cibuli osmahneme 
1100 g květák   na části másla a smícháme s uvařenými těstovinami. Zbytkem
200 g sýr cihla   másla vymažeme pekáč. Do pekáče dáme vrstvu těstovin, 
100 g cibule   vrstvu vařeného květáku a vrstvu těstovin. Po částečném
130 g máslo   zapečení zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce
300 g mléko   se solí a muškátovým květem a nastrouhaným sýrem
3 ks vejce     a zapečeme v troubě do růžova.    
muškátový květ              
sůl                

 

Polomská kotleta              
1200 g vepř. pečeně s kostí Nasekáme kotlety, naklepeme, osolíme. Na 1/2 oleje
80 g mouka hladká   opečeme kotlety a na plátky nakrájené žempióny. Opečené
300 g žampióny   kotlety klademe na pekáč, přidáme žampióny. Ze zbylého
80 g olej     oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou,
300 g smetana 12%   rozmícháme a nalejeme na kotlety. Přidáme smetanu
jalovec     a dáme do touby zapéci. Dochutíme mletým novým kořením
nové koření   a jalovcem, octem a solí.      
ocet, sůl                

 

Šoulet s masem a zeleninou (hrách a kroupy)        
400 g kroupy   Hrách namočíme přes noc. Kroupy namočíme 1 hodinu, vodu
400 g hrách   slijeme, zalijeme čerstvou studenou vodou, osolíme, přidáme
40 g olej     bobkový list a nové koření, uvaříme a měkké propláchneme.
500 g vepřová kýta   Uvaříme hrách. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme,
380 g kořenová zelenina přidáme olej, nasekanou cibuli a vepřové maso nakrájené
240 g kapusta   na kostky. Podlijeme a dusíme do poloměkka, přidáme
120 g pórek   nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájenou spařenou
230 g cibule   kapustu a pórek nakrájený na kolečka. Dodusíme, smícháme
50 g slanina   s uvařeným hrachem a kroupami, ochutíme česnekem
25 g česnek   a majoránkou. Dáme na vymaštěný pekáč a 20 minut 
sůl, bobkový list   zapečeme v troubě.        
nové koření, majoránka Podáváme se zeleninovým salátem nebo steril. okurkou.

 

Zeleninové řízečky s cizrnou            
700 g květák   Předem namočenou cizrnu uvaříme. Zeleninu uvaříme
220 g mrkev   v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout,
120 g celer   pomeleme společně s cizrnou, přidáme vejce, mouku
120 g kapusta   a 80 g strouhanky.  Všechny suroviny promícháme.  
100 g hrášek steril.   Na desce posypané zbytkem strouhanky tvoříme  
200 g cizrna   karbenátky, které smažíme na oleji do zlatova.  
5 ks vejce     Můžeme upéct i v troubě.      
100 g mouka hladká              
100 g strouhanka              
300 g olej                
sůl                

 

Špecle s bazalkou a rajčaty            
800 g špecle   Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou
50 g olivový olej   anglickou slaninu, nadrobno nakrájenou šalotku a   
2 ks šalotky   necháme zesklovatět. Opláchnutá na větší kostky nakrájená
400 g rajčata   rajčata (příp. loupaná rajčata v plechu) lehce orestujeme
150 g anglická slanina společně s cibulkou a slaninou. Poté vmícháme natrhané
větší hrstka čerstvé bazalky lístky bazalky, uvařené špecle, osolíme a podáváme.
sůl                

 

Kuřecí stehna pečená na majoránce a kmínu se zelenými fazolkami a kroupovým rizotem
1200 g kuřecí steh. řízky Kuřecí stehenní řízky očistíme, omyjeme, osušíme a 
800 g kroupy   ochutíme kořením. Připravená stehýnka pečeme na másle
500 g steril. fazolové v troubě asi 30 minut. Jako přílohu si připravíme kroupy,
lusky dvojbarevné   které nejlépe vaříme ve vývaru nebo ochucené tekutině tak,
150 g anglická slanina aby již při varu pojmuly chuť. Uvařené kroupy promícháme
200 g máslo   s restovanou anglickou slaninou, dochutíme česnekem,
50 g hov. bujon natural a solí. Při úplném závěru přidáme duo fazolových lusků,
0,5 g majoránka   které stačí pouze prohřát, aby zůstaly pevné.  Na talíř
70 g  česnek   servírujeme kroupové rizoto, na které klademe pečená
kmín, sůl     kuřecí stehýnka.        

 

Těstoviny s houbovým ragů            
800 g těstoviny   Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promícháme
400 g žampiony   s olejem. Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na
300 g cibule   másle, přidáme mletou papriku, žampiony nakrájené
100 g máslo   na plátky, také osmahneme, podlijeme vodou a dusíme
100 g šlehačka   do měkka. Zaprášíme moukou, zalijeme vývarem,  
80 g hladká mouka   rozšleháme a provaříme. Přidáme šlehačku, prohřejeme
20 g olej     a podáváme s těstovinami.      
zeleninový vývar              
mletá paprika              
sůl                

 

Strakův pekáč              
1000 g vepřová kýta   Zelí dusíme 1 hodinu a scedíme. Uvaříme rýži. Cibuli
1600 g zelí sterilované osmahneme, přidáme  maso nakrájené na nudličky,
800 g rýže   gulášové koření, česnek utřený se solí a dusíme  
200 g šlehačka   doměkka.         
200 g mléko   Na vymaštěný pekáč dáme půlku zelí, maso smíchané
60 g olej     s rýží, druhou vrstvu zelí, zalijeme šlehačkou smíchanou 
140 g cibule   s mlékem a zapékáme 45 minut.    
1 ks gulášové koření              
 60 g česnek              
sůl                

 

Vepřové (krůtí) po zagorsku            
1000 g maso krůtí   Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, promícháme  
100 g anglická slanina s olejem, krátce marinujeme. Vložíme na pánev,   
220 g čočka   pečeme doměkka.        
500 g těstovina šneci Čočku a těstoviny uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme
100 g olej     na kostičky a rozpustíme na pánvi. Upečené maso  
200 g sýr cihla   promícháme se slaninou, čočkou a těstovinou a bazalkou. 
150 g smetana 12 %   Vložíme na vymaštěný plech, zalijeme sýrovou omáčkou
300 ml mléko   a 20 minut zapečeme.      
sůl, bazalka